Druk druk druk, Mandela!

20130711-130012.jpg
Trieste, maar interessante tijden voor wie Mandela in zijn hart draagt.

De Mandela-artikels in kranten en op internet zijn niet bij te houden. Om nog maar te zwijgen over de ongelezen (post-)Mandela boeken in mijn kast. Nu ‘s mans einde schijnbaar nadert, fluisteren ze almaar luider: “Lees mij! Lees mij!” Deemoedig leg ik ‘s avonds mijn pen te rusten en geef mijn ogen de kost.

Sinds gisteren lees ik met stijgende verbazing waarom Mandela, die lang voor zijn vrijlating door tegenstanders werd afgeschilderd als communistische terrorist, als de spreekwoordelijke red under the bed, zelf uitdrukkelijk koos voor een liberale economische koers. William Mervin Gumede legt het haarfijn uit in Thabo Mbeki and the battle for the soul of the ANC, een bekroond boek dat je echt moet lezen… als je de tijd vindt.

Toch liever Mandela diagonaal doornemen?

Ineke Van Kessel, Nelson Mandela in een notendop (als je het druk druk druk hebt).
Elleke Boehmer, Nelson Mandela. A Very Short Introduction (eerder voor wie busy busy busy is).

Beknopt hoeft niet altijd beperkt te zijn en in beide gevallen: less is more!

Minder beknopt is Nelson Mandela’s eigenste autobiografie Long walk to freedom (ook in het Nederlands verkrijgbaar). Een dubbel van de eerste draft begroeven Madiba en zijn medegevangen op Robbeneiland, tot graafwerken één van de drie delen aan het licht brachten. Ik zou zeggen: maak tijd voor dit historische boek en wacht niet tot de man sterft of tot de verfilming ervan (zie filmposter boven). Het boek is (meestal) beter dan de film, toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>